Masterbatch Nedir?

Masterbatch Kullanım Alanları Nelerdir?

Masterbatch Kullanım Alanları Nelerdir?

Masterbatch, pigmentlerin hammadde içerisinde homojen bir şekilde eritililerek yapılan bir boyar maddedir. Masterbatch üretimi “Tailor Madde” usulü yapılır, yani müşterinin istediği iplik kalınlığı ve kalitede renk çalışması ve üretimi yapılır. Cisimlerin aslında renkleri yoktur, ışığı yansıtma görevi gören pigmentleri vardır. Işık bir cisim üzerine düşer, ışığın bazı dalga boyları absorbe edilir, bazıları ise pigmentler tarafından yansıtılır, gözümüz bu yansıtılan dalga boylarını renk olarak algılar. Bestcolor tecrübeli teknik ekibi ile müşteriden gelen renk çalışmalarını spektrofotometre yardımı ile analiz ederek renk içerisindeki pigmentleri analiz etmekte ve renk çalışmasını buna göre sürdürmektedir. Aynı zamanda kalite kontrol standartlarını da bu analiz ile takip ederek Müşterilerinin talepleri doğrultusunda en kaliteli ve en hızlı hizmetini sunmaya devam etmektedir.

Masterbatch kullanım alanları ve faydaları plastik sektörü üreticileri tarafından kullanılan en temel malzemelerden biridir masterbatch. Daha önceki makalemizde belirttiğimiz gibi, masterbatch, çoğu zaman bizim sektörümüzde kompaund ya da kalsit olarak da bilinir.

Masterbatch, plastiğin üretim sürecinde kullanılan, renk ve farklı özellikler içeren katkı maddelerinin, ısıl işlem sonucu, taşıyıcı polimerlere yedirilmesi ile oluşan granül şeklindeki yoğunlaştırılmış karışımlardır. Renk harici bahsi geçen bu farklı özellikler, antistatik, antioksidan, kaydırıcı, yanma geciktirici, antiblok, antifog, UV katkısı olarak isimlendirilir.

Renk masterbatchleri sayesinde plastiğe verilmek istenen renk tonunun elde edilmesi ve malzemeye homojen şekilde dağıtılması toz pigment kullanımına göre daha kolaylıkla sağlanır. Renk konusunda daha canlı ve parlak renklere ulaşmak beyaz masterbatch ile mümkündür.

Katkı masterbatchlerise ürünün fiziksel olduğu kadar mekanik özelliklerinde de etkilidir. Polimerlerin üretim ve kullanımları sırasında ısı ve kimyasallar sonucu uğrayabilecekleri değişimden korunmalarını sağlarlar. Böylece ürünün verimini artırırlar ve farklı form ve özellikte plastik üretimini mümkün kılarlar.

Renk amaçlı kullanılan masterbatchler özellikle enjeksiyon, film, şişirme plastik ve boru üretimlerinde yüksek miktarlarda tüketilirler. Katkı masterbatchleri ise enjeksiyon, şişirme plastik, boru ve film sektörlerinde kullanılırlar. Dolgu masterbatchler, bir diğer adıyla kalsit dolgulu masterbatch ise en yaygın haliyle film sektöründe kullanılır.

MasterBatch Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


– Özellikle PVC üretiminde kullanılan dolgular renk tonunu değiştirmektedir.
– Kablo üretim şekillerindeki farklılık boyanın rengini etkilemektedir.
– Makinelerin iyi temizlenmemesi renk sökümüne ve ize neden olmaktadır. Makinelerin durup çalışması daha önceden kalan akış yolu dışındaki alanda var olan malzeme ile temasa neden olabilir. Bu da üründe iz sorunu olarak ortaya çıkar. Makine kirliliğinden şüphelenildiği durumlarda sadece hammadde ile birkaç baskı alınıp, akış hattının temizliği her aşama ile kontrol edilmelidir.
– Makineler 10 dakikadan uzun süre durdurulup tekrar çalıştırıldığında ilk baskılar kontrol edilmelidir. Malzeme uzun süre ısıya maruz kaldığı için yanma gerçekleşebilir.
– Özellikle film üretiminde kullanılan hammadde ve mikron değişikliği olduğu durumlarda mutlaka deneme üretim yapılmalıdır.
– Kullanılan taşıyıcın erime noktasından düşük sıcaklıklarda çalışıldığında nihai üründe erime gerçekleşmeyecektır.
– Nem çeken hammaddeler üretimden önce mutlaka koşullandırılmalıdır.

– Kullanılan hammadde ile masterbatch taşıyıcısı mutlaka uyumlu olmalıdır.
– Makine çalışma ısılarında maksimum değer belirtilmelidir.
– Üretim hattında sıcak yolluk kullanımı bilgisi mutlaka belirtilmelidir.
– Baskı süresi belirtilmeli ve hep aynı süre korunmalıdır.
– Nihai ürün ebatları değişken ise en büyük parçaya göre çalışma yapılmalıdır.
– Nihai ürün çok fazla detaylı ise belirtilmelidir.
– Masterbatch kullanım oranı mutlaka önerilen oranda kullanılmalıdır, aksi takdirde ton farkı ve örtücülük problemi ortaya çıkmaktadır.
– Film kalınlığı opasiteyi ve rengi etkilemektedir.
– Nihai ürün güneşe maruz kalacak ise ışık haslığı yüksek pigmentler kullanılmalıdır.
– Gıda ve RoHS uygunluğunun istenilip istenilmediği belirtilmelidir.
– Ürünün kontrol edileceği ışık türü değişken olmamalıdır.
– Çekme bilgisi belirtilmelidir.
– Migrasyon değeri belirtilmelidir.
– Masterbatch çalışmasında var olan parametreler değiştiği zaman mutlaka diğer üründe kullanımdan önce deneme üretim yapılmalıdır.
– Dozajlamanın volümetrik(hacimsel) veya gravimetrik (tartım)olması rengin gücünü değiştirmektedir. Çalışmalarımız aksi belirtilmediği takdirde gravimetrik üretim metoduna göre gerçekleştirilmektedir.
– Üretim hattında kullanılan mıknatıs eğer varsa mutlaka bu bilgi verilmelidir.
– Dağılım ile ilgili daha önceden yaşanan sorunlar var ise belirtilmelidir.
– Kullanılan hammaddeler değiştiği zaman özellikle açık renklerde renkte sapmaya neden olmaktadır.